Every Flavour Beans Bole
Kedélyünk víg, de elménk oly híg, Háeszt szájtunkra tölts!
 
HomeHome  Gy.I.K.Gy.I.K.  KeresésKeresés  TaglistaTaglista  CsoportokCsoportok  RegisztrációRegisztráció  BelépésBelépés  

Share
 

 Albus Dumbledore

Go down 
SzerzőÜzenet

Albus Dumbledore
The Order

Kor : 95
Hivatás : igazgató
Hozzászólások száma : 38
-

Albus Dumbledore Empty
TémanyitásTárgy: Albus Dumbledore   Albus Dumbledore Icon_minitimeKedd Május 22, 2018 3:05 pm


Albus Dumbledore

Adatok

Születési név: Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore
Születési dátum, hely: 1881. 08. 02., Mould-on-the-Wold, Anglia
Vér: félvér
Iskola & ház: Roxfort & Griffendél
Hivatás: Roxfort, igazgató (1967 óta)
Tevékenység: a Főnix Rendjének irányítása
Csoport: Rendtag
Play by: Richard Harris & Michael Gambon

Készségek

 • Mermish: sellők nyelve
 • Koboldok nyelve
 • Átváltozás
 • Alkímia
 • Vezetés, motiválás
 • Párbajozás
 • Nonverbális varázslás
 • Hopponálás
 • Legilimencia, okklumencia
 • Tűzvarázslatok, gubraithai tűz megidézése
 • Patrónusbűbáj
 • Láthatatlanság, láthatatlansági bűbájokon, köpenyen átlátás
 • Könyörület, önzetlenség

Jellem

Edevis tükre: az egyesült és sértetlen Dumbledore család
Mumus: Ariana holtteste
Patrónus: főnix
Patrónusát egy régesrégi emlék idézi meg. Egy karácsony este, mikor még Ariana boldog kislány volt, Aberforth-tal csak testvériesen civakodtak, szüleitől pedig a világ legunalmasabb, de egyben legpuhább pár zokniját kapta ajándékba.
„A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg,
kik is vagyunk valójában.”

Veleszületett tehetség, azonban a szorgalom sem hiányzott belőle soha. Tanulmányait mindig fontosnak tartotta, ennek is köszönhetőek kiemelkedő eredményei. Tisztában van a képességeivel, nem becsüli alá ellenfeleit sem. Tanul a hibáiból (mindmáig), nem szégyelli bevallani mások előtt a tévedését. Tökéletesen ismeri saját jellemét, a mindennapokban is nagy önuralmat gyakorol, hogy ne essen csábításba. Irányítja a gyengeségeit; sokkal inkább tudatosan, mint ösztönösen cselekszik.
Szinte lehetetlen kizökkenteni őt ebből a megfontolt, nyugodt viselkedéséből. Ritkán emeli fel a hangját vagy viselkedik ellenségesen - diákként nagy valószínűséggel soha nem kerülsz majd a haragja kereszttüzébe.
A szemében az emberek egyenlők, ezért mindenkivel empatikus, türelmes. Már-már naiv, azonban ez csak a látszat. Bár viselkedése a legtöbbekkel szemben bizalmas és könnyed, óvakodik újra a régi hibába esni, megfigyeli a környezetét és nem von le elhamarkodott következtetéseket.
Munkájával és saját céljaival szemben elhivatott, a Voldemort elleni mozgalomért bármit megtenne. Hisz az áldozatok erejében és a Nagyúr bukásában, ezért különös figyelemmel kíséri a kiváló diákjait, akik segítségére lehetnek. Azonban nagyon is türelmes, nem kapkod el semmilyen döntést, még ha általában nem is kéri ki mások véleményét előre. Jó vezető, sok követővel, akinek nem kell minden lépését megmagyaráznia.

Nagyszerű tanár, habár előléptetése óta nem tart rendszeresen órákat, továbbra is egyengeti a diákok útját, még ha a többség ezt csak a tanév eleji és végi beszédek alkalmával érezheti. Ha valamelyik tanulónak segítségre van szüksége, bátran fordulhat hozzá, nem zavar el senkit, és szívesen segít. Szereti ápolni a kapcsolatait a diákokkal, ezért a kviddics mérkőzéseken is rendszeresen részt vesz.
Szeret filozofálni, gondolatait másokkal is megosztani, azonban ezt sosem a legegyszerűbb módon teszi. Tanácsai rendszerint többértelműen, találós kérdéshez hasonló formában érkeznek, viszont érdemes őket megfejteni. Hite szerint a rossz nem állandó, és bizakodva kell a jövőbe pillantanunk, ezért a komoly helyzetekben is vannak szellemes megjegyzései, a humorral mások és a saját feszültségét is oldani szeretné.
Képes órákig a hobbijairól beszélgetni, mindenkivel megtalálja a közös hangot, azonban előfordul, hogy annyira a gondolataiba réved, hogy talán a folyosón is elsétál melletted. Nem kell mindent mellre szívni!


Külső

Habár megjelenése hűen tükrözi a korát, mozgása nem vontatott, öreges. Egykori vörös haja ma már teljesen ősz.
Szereti a szép, igényesen elkészített ruhákat, különböző mintájú és színű talárokat hord, mindig az alkalomnak megfelelő süveggel kiegészítve.

Előtörténet

Albus Kenda és Percival Dumbledore első gyermekeként született, 1881-ben. Két fiatalabb testvére Aberforth és Ariana.
A család idilli életét néhány mugli gyerek tette tönkre, amikor a kislány Ariana varázserejétől megrémültek, és bántalmazni kezdték Albus húgát. Mondhatni ez a hirtelen reakció vezetett a család széteséséhez: a lány soha nem heverte ki az incidens, az apa bosszúja pedig Azkabanba juttatta, messze a szeretteitől. A történteknek természetesen híre is ment, és nem akadt mágus, aki ne ismerte volna a Dumbledore nevet. Kendra gyermekeivel elhagyta Mould-on-the-Wold-ot és Gordic's Hollow-ba költözött. Senkinek sem beszéltek Ariana állapotáról, és csak Bathilda Bagshot kerülhetett közelebb a csonka családhoz.
Albusnak már ekkor is nagy fegyelmet kellett tanúsítania, nem foglalkozhatott sem a kíváncsi, sem a lenéző diáktársaival, akik természetesen nem voltak restek felhánytorgatni az apja tetteit (egyesek a mugliellenes családokból még dicsérték is érte). Ennek ellenére már az első évében is nagyon jól teljesített a Roxfortban, és rengeteg jó barátságot kötött mindazokkal, akik képesek voltak belátni, mennyire más, mint amit elsőre feltételeztek volna egy gyilkos fiáról.
Iskolás évei alatt már belekezdett kutatómunkáiba, több dolgozatot is publikált, amelyekkel a Minisztérium elismerését is kivívta fiatal kora ellenére. Sokan már ekkor felfigyeltek rá, prefektus, majd Head Boy is lett, ez a sok dicsőség mégsem szállt a fejébe, mindig is az a szerény és egyenlőséget pártoló fiú maradt, aki az első nap besétált a kapun.

Utolsó roxforti éve végén édesanyja Ariana irányíthatatlan mágiája miatt vesztette életét, ezért Albus mint legidősebb fiú felelőssége volt vigyázni a testvéreire. Valószínűleg ez volt az első alkalom, amikor visszafogva érezte magát, nyűggé vált a család, és úgy érezte, ennél többre hivatott - mégis elvégezte a kötelességét, és minden más tervét félredobva tért haza hozzájuk.
Talán a csillagok együttállásának köszönhető, hogy az események itt találkoztak: a Dumbledore család tragédiája és az ifjú Gellert Grindelwald kutatása a Halál Ereklyéi után lehetővé tették, hogy Albus és Gellert barátságot kössenek egymással, folyamatosan inspirálva a másik briliáns elméjét és együtt eszeljenek ki egy jobb világot, amit ők hozhatnak el. Mindazonáltal a barátság árnyoldalai is hamar előbuktak: Albus túlságosan is lelkes volt a terveiket illetően, nem vette figyelembe a testvérei, főleg Ariana igényeit és lehetőségeit. Nem akarta elfogadni a valóságot, ami magához láncolta, sokkal szívesebben fordított hátat a tényeknek és foglalta le a gondolatait álmodozással, amíg Aberforth fel nem nyitotta a szemét.
Legalábbis megpróbálta. Gellert nem örült, amiért megpróbálta ellene fordítani a barátját, Albus nem akarta belátni az igazat, míg végül mindhárman párbajban kötöttek ki. Ariana kétségbeesetten próbálta leállítani a viaskodást, ami végül sikerült is - az életével fizetett a fiúk tűzszünetéért. Egy kóbor átok találta el. A kezdeti sokk után Gellert azonnal meglépett, Albus pedig mintha álomból rémálomba került volna. Sem ő maga, sem a testvére nem bocsájtotta meg a szerepét a húguk halálában.

Messze Grindelwaldtól, Aberforth-tól, az otthonától, visszatért a Roxfortba és a tanításnak szentelte energiáját, mint Átváltozástan tanár. Pályája során nagyon sok diákkal találkozott, és nagyon sokakban meglelte az ígéretes jövőt, amit ő maga nem teljesíthetett be. Minden tanulóval külön foglalkozott, a kedvenceit (bárhogy is nézzük, mindenkinek lehetnek kedvencei) pedig minden módon támogatta a fejlődésükben, céljuk elérésében. Több ízben is kiállt bajba került diákok mellett (például Newt Scamander vagy Rubeus Hagrid esete), akikkel a későbbiekben is (napjainkig) szoros kapcsolatot ápol. Ez részben barátságos és elfogadó természetének köszönhető, másrészt pedig a lehetőségekben, amiket ezek az egyének kínálhatnak, amivel segítségére lehetnek.

A tanári pozíciójához tartozott azonban még egy feladat: a hátráltatott diákok felkeresése és személyes meghívása az iskolába. Mint azt tudhatjuk, a kiváltságos roxforti diákokat az Elfogadás Pennája és a Felvétel Könyve választja ki, közös döntéssel. Azonban nem minden leendő-mágustanonc ismeri ezt a világot, és előfordulhat, hogy nincs is a környezetükben senki, aki elmagyarázhatná nekik, mit is jelent a varázserő birtoklása. Albus meglátogatta ezeket a gyerekeket és segített nekik felismerni a valóságot, felismerni, hogy nem bolondok, sokkal inkább különlegesek. Legismertebb esete Tom Riddle-höz kapcsolódik, akit ma mind... Nos, tudjuk, kiről van szó.
Tom is azon diákok közé tartozott, akikre Albus nagyobb figyelmet szentelt, de nem csak azért, mert kétségkívül tehetséges tanuló volt, sokkal inkább a személyisége, elfojtott és megjátszott érzései keltették fel az érdeklődését. Óvatosságát. Nem engedte, hogy a fiú az ujja köré csavarja, mindig gyanakvón, de természetesen kezelte. 1943-ban, Tom ötödik évében kinyitotta a Titkok Kamráját, ezzel Albus minden balsejtelmét beigazolva, annak ellenére is, hogy sosem sikerült bebizonyítania Riddle bűnösségét és Hagrid ártatlanságát. Tom utolsó két évében még jobban nyomon követte a fiút, hogy iskolás évei alatt több gondot ne okozhasson, sőt, a későbbiekben is figyelemmel kísérte a "karrierjét".

Habár elsősorban tanárként élte a mindennapjait, folyamatosan követte az eseményeket, így amikor régi barátja túlságosan is előre jutott kutatásában és még nagyobb veszélyt jelentett, mint korábban, Albus saját felelősségének érezte, hogy véget vessen az uralmának. Fellépését az a félelem is sürgette, hogy Gellert talán pusztító hadjárata során az ő nevét is besározza Ariana halálának felemlegetésével. 1945-ben heves párbajban nyerte el Grindelwaldtól a bodzapálcát, és akadályozta meg ezzel a teljes hatalomra kerülését. A pálcáról senkinek sem beszélt mindmáig, habár a Halál Ereklyéinek említésekor észrevehető a huncut csillogás a szemeiben. Mindig is szerette volna kamatoztatni tudását, és a pálca hatalma folyamatosan arra emlékezteti, milyen áron nem szabad önzőnek lennie.
Győzelméért kitüntették a Merlin-díj aranyfokozatával és azóta többször is felajánlották neki, hogy induljon a miniszteri választásokon, azonban ez utóbbit minden egyes alkalommal visszautasítja. Ismeri magát, jobban, mint bárki más, ezért tudja, hogy egy iskola irányításánál nagyobb hatalom nem való a kezébe.

Így hát, 1967-ben az igazgatói kinevezést örömmel fogadta és ezt azóta is jó döntésnek tartja. Tom nem sokkal az előléptetése után őt is megkereste, mint elődjét, célja volt ugyanis, hogy visszakerüljön a Roxfortba, ezért a Sötét Varázslatok Kivédése tanár pozícióra pályázott. Albus azonban - Tom korábbi és éppen aktuális ügyei miatt -, ezt határozottan visszautasította. Nem akarta a diákokat veszélynek kitenni és (elsősorban) nem akarta, hogy Riddle közelebb kerüljön a céljához, főképp nem az ő közbenjárásával. Habár a fiú átka valóban életbe lépett a visszautasítás után (egy tanár sem maradhat meg egy évnél tovább a pozícióban), ez az áldozat még elviselhető volt egy győzelemért cserébe.
Kettejük viadala azonban közel sem ért itt véget, és ez hamar világossá vált. Voldemort fokozatos felemelkedése arra sarkallta Albust, hogy saját ellenerőket mozgósítson. A diákokat már nem csak tanári szemmel figyeli (még ha szigorúan véve eddig sem így tett), a lehetőségeken túl az aktuális potenciáljukat is vizsgálja. Saját magához és céljához hű személyekre van szüksége, esetenként arra, hogy őket könnyedén irányítani tudja, mindezt a Nagyúr legyőzése érdekében. 1970-ben megalapította a Főnix Rendjét, egy olyan csoportot, amit vezethet, és ami legyőzheti a Sötét Lord erejét. Tagjai nem kérdőjelezik meg bölcsességét és vezető pozícióját, így anélkül szervezhet, hogy bárki is sejtené, ő áll a háttérben.
Vagy azért sejted, Tom?


http://harrypotter.wikia.com/wiki/Albus_Dumbledore
https://www.pottermore.com/explore-the-story/albus-dumbledore
http://mindset.co.hu/onmegvalositasra-vagysz-kovesd-dumbledore-t/
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
 
Albus Dumbledore
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Every Flavour Beans Bole :: Miniszteri Hivatal :: Karakter Kutató- és Ellenőrző Központ :: Karakterlapok :: Elfogadott karakterlapok :: Felnőtt-
Ugrás: